Wat is een passieve woning?

 

Een passieve woning is uniek en creëert voor u de best mogelijke woonervaring die u zich zal kunnen wensen. Het gehele jaar door comfort, doordat elke ruimte in uw woning een aangename temperatuur heeft.

Wat kenmerkt een passieve woning en wat is er standaard aanwezig? Onderstaande zeven punten gaan hier verder op in.

1. Optimale Isolatie

In een passieve woning is een uitmuntende isolatie een vereiste. Met ons gepatenteerde EPS-systeem is uw woning optimaal geïsoleerd. Ons EPS-systeem fungeert als frame van de woning. De wanden en het dak zijn hierdoor voorzien van de best mogelijke isolatie die er momenteel op de markt is. Echter, de isolatie van de vloer mag niet ontbreken. Door ook de vloer passiefhuiswaardig te isoleren, is de woning vanuit alle kanten optimaal geïsoleerd. U ervaart hierdoor een heerlijk comfort in uw woning.

Naast de vloer, de wanden en het dak is ook de rest van de woning, zoals de ramen en de deuren, goed geïsoleerd. In onze woningen zit standaard: passief triple glas, passieve kozijnen en een passieve voordeur. Alle elementen hebben een lage U-waarde en daarnaast zitten alle elementen bij de prijs inbegrepen. Een passiefhuis dient namelijk op alle punten kwalitatief sterk te zijn en mag op geen enkel punt tekortschieten.

Het EPS-systeem dat Villa Passief hanteert kent een RC-waarde van tussen de 11/12.

2. Kierdicht Bouwen

Naast de optimale isolatie is een passieve woning ook kierdicht gebouwd. Waarom? Zonder kierdicht te bouwen, heeft lucht de mogelijkheid om de woning in of uit te gaan. Het is erg zonde als de woning goed geïsoleerd is, maar er veel warmte verloren gaat door de vele kieren.

Een passieve woning wordt dus kierdicht opgeleverd. Dit wordt getest met een zogenaamde “blowerdoortest”. Met een blowerdoortest wordt gemeten hoe luchtdicht de schil van de woning is. Volgens het passiefhuis principe dient een woning te voldoen aan een maximale n50 waarde van 0,60 luchtwisseling per uur of een QV10 waarde van maximaal 0,15 dm3/s/m2.

3. Vermijden van Koudebruggen

Een koudebrug, ook wel een thermische brug genoemd, is een plek in de woning waar het bouwonderdeel niet goed geïsoleerd is. De warmte kan hierbij zijn weg naar buiten niet vinden en ook kan kou op dezelfde manier de woning binnendringen.

In een passieve woning van Villa Passief zijn geen koudebruggen aanwezig, waardoor u ten allen tijden het beste comfort heeft wat u zich kan wensen.

4. Lage warmtebehoefte

Mede door de uitmuntende isolatie is er nauwelijks sprake van warmtebehoefte in een passieve woning. De passieve woning wordt altijd gebouwd met de ramen op het zuiden. In de winter haalt u de zon binnen en in de zomer houdt u de zon juist buiten. Verder is zelfs lichaamswarmte, of het gebruik van een föhn, al voldoende om de woning te verwarmen. Door de hoge isolatiewaarde van de woning wordt de warmte vastgehouden.

Logischerwijs betekent een lage warmtebehoefte ook dat er nauwelijks of geen energiekosten zijn in uw passieve woning. Het bedrag dat u normaal gesproken aan energiekosten betaald, houdt u dus maandelijks over!

5. Ventilatie & Luchtkwaliteit

In een passieve woning ervaart u een zeer aangename en comfortabele luchtkwaliteit. Door een continue ventilatie (24/7) is er altijd een gezonde en schone luchttoevoer in de woning.

Met behulp van ons warmteterugwinningssysteem (WTW) wordt de vervuilde lucht continue afgevoerd, waarna schone lucht de woning inkomt.

Echter, dit is niet het enige wat de WTW doet. De vervuilde lucht zorgt er ook voor dat schone lucht al deels verwarmd wordt. Zo wordt vuile lucht alsnog optimaal benut.

 

6. Hernieuwbare Energie

In een passieve woning is het aannemelijk om te kiezen voor hernieuwbare energie om zo bij te dragen aan een betere toekomst. In de passieve woningen van Villa Passief zijn zonnepanelen (berekend naar vraag woning), een warmtepomp en een WTW standaard inbegrepen. Met behulp van de zonnepanelen wekt u uw eigen stroom op, wat naar alle waarschijnlijk meer zou zijn dan wat u nodig heeft. Hierdoor heeft u de mogelijkheid om terug te leveren aan het net en daarvoor een kleine vergoeding te ontvangen.

 

7. Aanbevolen vanuit Villa Passief: efficiënte apparaten

Wilt u het energieverbruik in uw woning verder verminderen, dan raadt Villa Passief aan om over te stappen op het gebruik van efficiënte apparaten. Wij doelen hiermee op efficiënte wasmachines, vaatwassers, verlichting en meer.

Trias Energetica:
De Trias Energetica staat voor “een zo duurzaam mogelijke energievoorziening die tevens de meest kosteneffectieve oplossing is”.
Passieve woningen gaan een stapje verder dan de eenvoudige vorm van de Trias Energetica:

1. Beperk de energievraag van de woning;
2. A: Gebruik de energie uit reststromen, zoals een WTW.
B: Gebruik energie uit hernieuwbare bronnen, zoals water, de zon, een warmtepomp.
3. Gebruik, indien het nodig is, zo min mogelijk eindige (fossiele) energiebronnen.

Geïnteresseerd?

Graag komen wij met u in contact om de mogelijkheden voor een passieve woning te bespreken. Vul hiervoor het contactformulier in. 

9 + 14 =